Behandeling en tips

Hielspoor behandeling

Er zijn een groot aantal mogelijkheden om hielspoor te behandelen. Zo zijn er behandelmethodes die u zelf kunt toepassen, maar ook therapeutische en alternatieve behandelingen. Voordat u zelf aan de slag gaat met oefeningen om de hielspoor te behandelen is het verstandig om eerst de huisarts te raadplegen om andere problemen met de hiel uit te sluiten. Hieronder staat een lijst met behandelingen inclusief uitleg.

Zelfzorg

Rust:
Het eerste advies bij hielspoor is rust. Dit is soms lastig aangezien de hiel met regelmaat belast wordt.

Loop niet op blote voeten.

Strassburg Sock:
De Strassburg Sock is een sok die tot onder de knie getrokken wordt. De sok bevat een stuk klitteband van de teen tot net onder de knie en zorgt ervoor dat er een lichte spanning op de peesplaat wordt uitgevoerd. Het voorkomt dat het weefsel rond de pees gaat verkleven en kalkafzetting ontstaat.

Het beste resultaat is te behalen door de sok gedurende een periode van 2 a 3 maanden iedere nacht te dragen.

Inlegzooltjes:
Inlegzooltjes kunnen een oplossing bieden bij hielspoor. Ze bieden ondersteuning en hebben vaak een speciale demping om de hiel gedeeltelijk te ontlasten tijdens het lopen.

Er zijn 2 keuzes bij de aanschaf van inlegzooltjes:

Confectie zooltjes:
Dit zijn standaardzooltjes, ook wel prefab zolen genoemd, die al vanaf 10 euro verkrijgbaar op internet. Deze zooltjes bieden een ondersteuning aan het voetbed en hebben een zachte demping onder de hiel om de ergste klappen tijdens het lopen op te vangen.
Steunzool op maat:
Als er sprake is van een afwijking aan de voet is het erg verstandig om steunzolen op maat te laten maken. Hielspoor zou namelijk een gevolg kunnen zijn van een verkeerde stand van de voet. Ook als u merkt dat confectie zooltjes niet het gewenste resultaat opleveren, is het verstandig om eens contact op te nemen met een deskundige om te kijken naar de stand van de voet.

Hakjes
Als er sprake is van beginnende hielspoor kan een hakje als hielspoor behandeling uitkomst bieden. Deze worden verkocht bij vrijwel iedere schoenenzaak en anders via internet te bestellen.

Oefeningen:

  1. Ga op de rand van het bed of stoel zitten en probeer een potlood op te pakken tussen uw tenen. Deze oefening kunt u een aantal keer per dag herhalen.
  2. Leg een handdoek op de grond en ga wederom op een stoel zitten. Probeer nu de handdoek op te rollen met uw tenen. Herhaal deze oefening een aantal keer per dag
  3. Ga op bed zitten en leg uw been recht naar voren. Sla vervolgens een handdoek om uw voet en voer een beetje rek uit door aan de handdoek te trekken. Herhaal dit 10 keer. U kunt deze oefening een aantal keer per dag uitvoeren.

IJszak
Stop een ijszak in een thee- of handdoek en leg de hiel op de ijszak gedurende 10 minuten.

Therapeutische behandeling

Shockwave:
Shockwave is een bekende therapie als behandeling tegen hielspoor. Het is een therapie die werkt op basis van geluidsgolven. Een klein apparaat wordt tegen de hiel aangehouden en vervolgens zullen er geluidsgolven de hiel in gaan. Dit klinkt als een harde tik. De behandeling kan vrij pijnlijk zijn, maar zal volledig afgestemd worden op de patient. De kracht van de geluidsgolven zal laag beginnen en langzaam opgevoerd worden.

Na de behandeling kan de hiel nog een korte tijd zeurderig aanvoelen.

Cortisonen injectie:
Cortisone is eigenlijk een stresshormoon dat het lichaam zelf aanmaakt in de bijnierschors. Het geneesmiddel heeft als functie om infecties / ontstekingen af te remmen. De behandeling is echter niet geheel zonder gevaren en wordt echter alleen uitgevoerd als andere behandelingen niet werken.

Tape:
Er kan voor gekozen worden om de voet in te laten tapen. Het zorgt ervoor dat de peesaanhechting niet teveel oprekt. De tape moet echter wel op een speciale manier aangebracht worden en is niet iets wat men zelf moet proberen aan te leggen.

3rd april, 2013 door Beheerder